Eurocapitales 2017 Helsingissä: Turvallisuus ja vanheneminen

Eurooppalaisen Suomen tervehdyksen toi toiminnanjohtaja Aku Aarva.
Sää suosi, keskustelut olivat innostuneita ja aiheet kiinnostavia - mukava viikonloppu!

Eurooppalaisen pääkaupunkiseudun 16.-18.2017 järjestämä Eurocapitales kokosi kansainvälisen joukon puimaan kahta teemaa, jotka koskettavat tavalla tai toisella käytännössä jokaista eurooppalaista: turvallisuus ja vanheneminen.

Eurocapitalesin hengessä seminaariosuudessa kuultiin alustuksia näistä aiheista ja niihin liittyviä kommenttipuheenvuoroja osallistujien kotimaiden näkökulmista – unohtamatta vapaamuotoista ajatustenvaihtoa, jota uudet näkökulmat tuttuihin teemoihin tapaavat synnyttää.

 

Ilmiöt ja asenteet eivät synny tyhjästä

Terrorismi, hybriduhat ja puolustusliittoutuminen liittyvät kysymykset ovat päivänkohtaisia aiheita, ja Itämerenkin ympäristössä sotilaallinen läsnäolo on vahvistunut. Nykyisen tilanteen juuret ulottuvat toiseen maailmansotaan ja kylmän sodan aikaan. Puheenvuorossaan suurlähettiläs emeritus Risto Veltheim käsitteli turvallisuuskysymyksiä Itämeren ympärysvaltioissa lähihistorian kautta. Muutokset voivat näyttäytyä myös arvaamattomina: Esimerkiksi Nato-jäsenyyteen liittyvät kysymykset, turvatakuut ja eurooppalainen puolustusyhteistyö vaikuttavat Yhdysvaltain presidentti Trumpin näkemysten valossa erilaisilta kuin muutamia vuosia aiemmin.

Puolustusyhteistyö onkin lähes väistämätön aihe kun ryhmä eurooppalaisia keskustelee turvallisuudesta. Iso-Britanniasta saapunut Dirk Hazell totesi puheenvuorossaan EU:n olevan taloudellinen suurvalta, ja sellaisen on luonnollista huolehtia puolustuksensa kysymyksistä ja kuluista täysmääräisesti. Eurooppalaiselle puolustusyhteistyölle löytyy hänen mukaansa ymmärtäjiä myös Britanniasta. Jean-Pierre Morizot totesi kommentissaan, että hänen kotimaansa Ranska ei ole aina suhtautunut puolustusyhteistyöhän yhtä innokkaasti, ja korosti EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin merkitystä unionin ulkorajojen turvaajana.

 

Harmaantuva maanosa

Seminaarin iltapäivänosuus käsitteli ikääntymistä yhteiskunnassa. Eurooppaan on viitattu harmaantuvana maanosana, ja yli 65-vuotiaiden määrä nouseekin vuoteen 2030 asti, totesi dosentti Kaisa Kauppinen alustuksessaan. Samalla nuorten ja työikäisten määrä laskee.

Kuten nykyisen turvallisuustilanteenkin kohdalla, toiseen maailmansotaan ja sen jälkeiseen aikaan viitattiin jälleen: Sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat vanhenevat, ja samalla muuttuu vanhenevan väestön elämäntapa. Vaikka vanhusväestö onkin aiempaa terveempää, sen kasvu asettaa haasteita eläkejärjestelmän lisäksi hoivan ja terveydenhoidon järjestämiselle.

Kommenttipuheenvuorossaan Mark Patterson esitteli Iso-Britannian hoiva- ja terveydenhoitojärjestelmän haasteita ja Olga Imbert kertoi Alankomaiden innovatiivisesta ikääntyneiden palveluasumisesta, joka herättikin kiinnostusta muun muassa yhteisöllisyytensä takia.

Kaisa Kauppisen esitys on luettavissa englanniksi täällä

Seminaaripuheenvuorojen lisäksi aiheita pohdittiin lukuisissa käytävä-, ruokapöytä- ja ratikkakeskusteluissa osallistujien välillä, samoin kuin muita ajankohtaisia kysymyksiä, jotka koskettavat Euroopan metropolialueiden asukkaita. Eurocapitalesin olemukseen kuuluu olennaisesti keskustelevuus: Tänne ei tulla vain kuuntelemaan, vaan myös osallistumaan.

 

XVII Eurocapitales-kokous järjestettiin Helsingissä 16.-18.6.2017. Eurooppalainen Pääkaupunkiseutu ja järjestelytoimikunta kiittävät kaikkia osallistuneita, ja jäävät odottamaan seuraavaa tapaamista.

 

PDF-tiedostoEurocapitalesFinal-Kaisa-Kauppinen.pdf (994 kB)
Kaisa Kauppisen esitys